Nederlandse Loterij verliest mogelijk monopoliepositie Staatsloterij
Wanneer je een loterij wilt organiseren, moet je een vergunning hebben. Dat geldt ook voor de Staatsloterij, waar de Nederlandse Loterij momenteel het alleenrecht op heeft, tot grote onvrede van andere partijen die dit oneerlijke concurrentie vinden. Diverse gokbedrijven hebben hun klacht kenbaar gemaakt bij de Raad van State, waar nu serieus naar geluisterd wordt. Maar niet alleen de Nederlandse Loterij moet uitleg geven, ook de KSA (die verantwoordelijk is voor de afgifte van vergunningen) zal verantwoording af moeten leggen. En dat is opmerkelijk, aangezien de KSA normaliter zelf bedrijven op het matje roept.
Vergunning automatisch verlengd
Normaal gesproken wordt de vergunning die door de KSA wordt verstrekt aan de Nederlandse Loterij voor het organiseren van de Staatsloterij, automatisch verlengd. In de beschikking Staatsloterij (art.2) staat ook duidelijk vermeld dat de vergunning voor onbepaalde tijd is verleend aan deze partij. Nu wordt gesteld dat dit oneerlijke concurrentie is, omdat de Nederlandse Loterij het monopolie heeft op het organiseren van de Staatsloterij. Dat komt doordat het in ons land zo is geregeld dat er met het oog op misbruik en gokverslavingen maar één vergunning afgegeven mag worden als het gaat om kansspellen van een bepaald soort. Een slap excuus natuurlijk, aangezien er vergelijkbare kansspellen zijn waarvoor wel meerdere vergunningen kunnen worden afgegeven.
Van stichting naar BV
Voor de oorsprong van de Staatsloterij moeten we eeuwen terug in de tijd. Het was in het begin van de 18e eeuw dat deze loterij werd opgericht door wat de voorloper was van het Koninkrijk der Nederlanden, hetzij in die tijd eerst onder een andere naam. Het werd de Generaliteitsloterij genoemd. Het doel was ondermeer om een halt toe te roepen aan o.a. loterijen die illegaal opereerden. Vanaf 1848 werd de naam veranderd naar de Nederlandse Staatsloterij. Verantwoordelijke hiervoor was toen de minister van Financiën, totdat het meer dan 25 jaar geleden werd ondergebracht in een stichting, gemaamd Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij. Sinds 2016 is het veranderd naar een BV (Besloten Vennootschap). En over deze laatste zet worden nu vraagtekens geplaatst door de Raad van State.
Slechts administratieve kwestie
Volgens de KSA is de reden dat er van een stichting naar een BV is veranderd, dat het slechts een administratieve regeling betrof toen de Staatsloterij en De Lotto samen werden gevoegd tot de Nederlandse Loterij. Dat deze uitleg onvoldoende is en zelfs nog meer vraagtekens oproept, blijkt wel uit het feit dat er partijen zijn die vinden dat hier sprake is van een oneerlijke concurrentie. Ze kregen geen kans om ook in aanmerking te komen voor een vergunning. Mocht de Raad van State concluderen dat hier inderdaad iets mis is gegaan en andere partijen voortaan de mogelijkheid te bieden om naast de Staatsloterij in aanmerking te komen voor een vergunning, dan betekent dat dus dat deze loterij het alleenrecht verliest.
Het is voor te stellen dat dit voor enige paniek zorgt bij de Nederlandse Loterij. Hoe dit verder af gaat lopen, dat zullen we ongetwijfeld binnenkort wel te weten gaan komen. In de tussentijd verkeren ze nog even in onzekerheid.