Het oude spel Faro
Faro is oud gokspel dat nu niet meer gespeeld wordt. Maar vroeger werd dit spel veel gespeeld in de Verenigde Staten. Het werd één van de bekendste gokspellen van die tijd.
Hoe het spel werkt
Het spel Faro werd vroeger dus heel veel gespeeld in de Verenigde Staten. Voordat ik de geschiedenis in duik ga ik je eerst even uitleggen hoe dit spel gespeeld werd. Het spel wordt gespeeld met één kaarten deck van 52 kaarten. Op tafel vind je een plank met afbeeldingen van 13 kaarten. Je speelt samen met de andere spelers tegen de bank. De kaarten gaan van 2 tot en met de Aas. Bij Faro gaat het niet om wat er voor symbool op de kaart staat, alleen wat de waarde van de kaart is. Dan komen bij het spelen. Iedere speler plaatst de gekozen inzetten op een van de 13 kaarten die op de plank liggen. Hierna trekt de bank twee verschillende kaarten. De “winnende kaart en de “verliezende kaart”. Als je je hebt ingezet op de verliezend kaart dan verlies je je hele inzet. De winnaar krijgt de inzet verdubbeld. Als beide kaarten hetzelfde zijn dan verlies je de helft van je inzet. Maar als beide kaarten niets te maken hebben met jouw inzet, verandert er niets. De bank wint alleen maar als er verloren wordt door de verliezende kaart. Maar de bank moet ook uitbetalen als een speler wint. Het mooie is dat de enige echte winst alleen maar behaald kan worden wanneer beide getrokken kaarten hetzelfde zijn. Maar dan krijgt de bank alsnog maar de helft van de ingezette hoeveelheid. De bank verdient hier dus niet snel aan. Veel saloons en gokhuizen hebben zelf ook nog spelregels toegevoegd aan dit gokspel. Maar dit zijn kort samengevat alle basisregels van het spel Faro.
Zoals je net hebt gelezen is het huisvoordeel bij Faro dus erg klein. Hierdoor werd er vaak vals gespeeld door de dealer. Het valsspelen door dealers werd in de 19e eeuw zelfs zo erg dat er door de schrijvers van, de destijds populaire handleiding, Hoyle’s Rules of Games werd gewaarschuwd dat er geen een betrouwbare faro-tafel te vinden was in de Verenigde Staten. Op langer termijn is dit de grootste oorzaak geweest van het uiteindelijke verdwijnen van het spel uit de casino’s en gokhuizen in de VS.
De korte Geschiedenis
Nu komen we bij het ontstaan van het gokspel faro. Vroeger was dit, zoals ik eerder vertelde, een bekend gokspel in de Verenigde Staten. Maar het spel is niet ontstaan in de VS. Faro komt uit Frankrijk. Hoogstwaarschijnlijk is het ontstaan in 1700. Er is namelijk in Zuidwest-Frankrijk een document gevonden uit 1700 waarin het spel wordt genoemd onder de naam “pharao”. De Franse immigranten namen het spel mee naar Amerika in de 19e eeuw. In eerste instantie werd het gokspel alleen nog maar gespeeld in bordelen in New Orleans. Al snel verspreidde het spel zich verder en werd het erg populair.
Zo is het spel Faro de wereld in gekomen. Best jammer dat het verdwenen is toch? Misschien kunnen we het spel op een dag een nieuw leven in roepen…